Dorpen en Steden

Spanje heeft vele interessante dorpen en steden, leuke pleinen, terrasjes, witte nauwe straatjes etc. Van een aantal in de nabije omgeving hebben we een korte omschrijving gemaakt.

Andalusië:

Andalusië ligt in zuid Spanje en beslaat een gebied van 8 provincies. Met een oppervlakte van zo’n 87.000 vierkante kilometer, is Andalusië de op een na grootste autonome regio in Spanje en meer dan twee keer zo groot als Nederland. Het mooie Andalusië, het land van de olijven, sinaasappels, zonnebloemen, mooie bergketens en valleien, leuke witte dorpen met mooie pleintjes, steden met historisch verleden, is een brug tussen twee continenten, Afrika en Europa, en is het punt waar de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee elkaar ontmoeten.

 
Velez-Blanco:

Verscholen aan de voet van een rotsachtige ontsluiting ligt het kleine witte dorp van Vélez Blanco, 6km ten noorden van het buurdorp, Velez Rubio. De gemeente Vélez-Blanco maakt deel uit van het natuurpark van Sierra Maria-Los Vélez en de Ruta de los Alquiler (route van de kastelen) door Andalusië. Het is een populaire bestemming voor liefhebbers van sport en ruraal (plattelands-) toerisme, evenals voor de liefhebbers van cultuur en geschiedenis. Het informatiebureau Almacen del Trigo heeft informatie over de stad en het omliggende natuurpark.

 

Velez-Rubio:

De gemeente Vélez-Rubio is de hoofdstad van Los Vélez district, dat deel uitmaakt van het natuurpark van Sierra Maria-Los Velez. Het is uitgeroepen tot een officiële plaats van cultureel belang vanwege het historische erfgoed en is een zeer populaire bestemming voor toeristen.

 

Almería:

De stad Almería is de meest oostelijke hoofdstad van Andalusië. Jaren geleden was het niet zo bekend bij toeristen als andere hoofdsteden zoals Malaga, Sevillle of Granada. Echter, dit is drastisch veranderd in de laatste tijd met haar groei als gebied voor lange vakanties.

Almería heeft veel charme en is doordrenkt van geschiedenis. Het is gelegen aan de voet van een bergketen die wordt bekroond door het prachtige Alcazaba, een Arabisch fort gebouwd door de kalief van Cordoba, Abd-erRahman met drie grote ommuurde behuizingen (in de tweede waarvan overblijfselen van een moskee zijn, geconverteerd naar een kapel door de katholieke koningen). Het Alcazaba is de tweede grootste Moslim Forten in Andalusië na het Alhambra in Granada.

 

Granada:

Granada werd voor het eerst bewoond door inheemse stammen in de prehistorische tijd en stond bekend als Ilbyr. Wanneer de Romeinen Zuid-Spanje koloniseerden, bouwden ze hier hun eigen stad en noemde het Illibris. De Arabieren gaven, na de invasie van het schiereiland in de achtste eeuw, het haar huidige naam Granada. Het was de laatste Moslimstad dat in 1492 in handen viel van de christenen en uiteindelijk in handen van koningin Isabella van Castilië en haar echtgenoot Ferdinand van Aragon.

Een van de meest briljante juwelen van universele het platform is het Alhambra, een serie van paleizen en tuinen onder de Nazari dynastie in de 14e eeuw gebouwd. Deze machtige compound van gebouwen-waaronder het Zomerpaleis Generalife, met haar fonteinen en tuinen – staat aan de voet van Spanje’s hoogste bergketen, de Sierra Nevada, en kijkt uit over de stad en de vruchtbare vlakten van Granada

 

Murcia:

Murcia ligt net in het binnenland van de Costa Blanca, ten zuiden van Alicante, aan de Segura-rivier. Het heeft een aangenaam, droog klimaat, met milde winters en warme zomers, met de uitstekende stranden van de Costa Blanca en Costa Calida binnen handbereik.
Het gebied staat bekend als Europa’s boomgaard vanwege de lange landbouw traditie en vruchtbare bodems: bloemen, groenten en fruit worden hier geteeld en geëxporteerd overal in Europa. Vooral bekend zijn tomaten, sla, sinaasappelen en citroenen.
Het is een zeer Spaanse stad, dat zeer de waarde van het traditionele leven prijzen: de paseo, tapas, pleinen. Met ongeveer een half miljoen inwoners heeft Murcia uitstekende nachtleven, meestal rond het Universiteit gebied en goede mogelijkheden om te winkelen, met veel boetieks.

 

Lorca:

Lorca, waarvan het stedelijk centrum werd verklaard tot een stad van historische en artistieke belang in 1964, is beschreven als “de barokke stad”, vanwege het belangrijke barokke erfgoed van zijn historische centrum, een van de belangrijkste in de regio en de historische gebeurtenissen die het moderne Lorca hebben gevormd uit de ijzertijd tot onze tijd. Er zijn talrijke archeologische sites in Lorca te vinden:
de Columna Miliaria (daterend uit de Romeinse tijd), de Espolón toren en de toren van Alfonsina (een christelijke constructie dat dateert uit na de herovering) en de “Porche de San Antonio” (de poort door de oude 14e eeuwse stadsmuur).

 

Cartagena:

Cartagena is een stad met meer dan 2500 jaar van geschiedenis. Elke hoek, straat en het plein van de stad biedt reizigers monumentale voorbeelden van haar prachtige historische verleden, en van de beschavingen die de haven aandeden.

Het Cartagena initiatief, “Poort van culturen”, opent een breed scala aan mogelijkheden waarbij de bezoeker kan genieten van het erfgoed en de culturele rijkdom van de stad. Om uit te vinden over de oorsprong van de stad kan men de Punische muren bezoeken, het bewijs van de oprichting van de stad door de Carthaginian Asdrubal anno 227 v.Chr. In het Activity Centre kan de bezoeker alles over het fundamentele deel van de stad en zijn geschiedenis ontdekken.

 
Aguilas:

Deze stad staat op een kustgebied van 35 km, onder toezicht van haar prachtige kasteel van San Juan de las Águilas en op het zuidelijkste puntje van de regio. Deze gemeente is bewoond sinds het Paleolithicum. Vele andere culturen, met inbegrip van de Argaric, Fenicische, Romeinse en moslim mensen, hebben hier hun sporen nagelaten. Van bijzonder belang zijn de Romeinse overblijfselen, vooral de baden, die uit de 1e tot de 4e eeuw dateren. Als moderne stad, werd Aguilas geboren uit de verlichte gedachte van Charles III en zijn ministers Aranda en Floridablanca, die verzocht werden om een poort te creëren voor de uitvoer van de landbouwproducten van de vlakte van de rivier van Lorca, daarnaast was Águilas het natuurlijke vertrekpunt voor de gehele regio. De nieuwe stad werd een commercieel centrum en bereikte haar hoogtepunt in de 19e eeuw met de omgang van o.a zilver en ijzer, de bouw van de spoorlijn en de pier van El Hornillo door Britse bedrijven. Tegenwoordig koestert Aguilas haar maritieme traditie en zijn diepgewortelde roeping als een toeristisch vakantieoord.

NederlandsEnglishFrançaisEspañol