De Cortijo

Historie van de cortijo:

De cortijo is een oude boerderij (casa rural) van meer dan 100 jaar oud, die in 2000 volledig door de familie Arjona Belmonte is gerenoveerd en sinsdien in gebruik als “self catering” B&B. Vanaf medio 2016 hebben wij het beheer overgenomen. Tijdens de renovatie is een aantal oude elementen behouden gebleven zoals de oude olie en wijn opslag.

Deze bevindt zich in de kern van de cortijo en omdat wijn en olie koel bewaard moet worden, wordt deze ruimte omgeven door muren die op sommige plekken wel 150 cm dik zijn.

De cortijo bestaat van origine uit twee gedeelten; het “heren”deel, waar de eigenaar/grondbezitter woonde en het “arbeiders”deel waar de arbeiders woonden en waar de dieren gehouden werden. De begane grond van het herendeel is nu in gebruik als 5 persoonsappartement. Ook nu nog zijn de twee delen afgesplitst van elkaar. De afsplitsing is goed te zien in de balken en de hoogten van de plafonds; het herendeel heeft rechte ronde balken die op gelijke afstand van elkaar liggen terwijl het arbeidersdeel ongelijke balken heeft die op onregelmatige afstand van elkaar liggen. Ook zijn de plafonds van het herendeel hoger.


Het herendeel:

Het herendeel bestaat uit twee verdiepingen. De begane grond is thans ingericht als 5 persoonsappartement, voor verhuur, met één tweepersoons slaapkamer, één driepersoonsslaapkamer, badkamer, keuken, de wijn en olie opslag en een relax/tv kamer. Op de begane grond bevindt zich ook de “comedor” (de vroegere eetkamer), waarvan de gevonden wand- en plafond-tekeningen zijn gerestaureerd. De eerste verdieping bestaat uit twee tweepersoons slaapkamers, een badkamer en een ruime hal.


Het arbeidersdeel:

Het arbeidersdeel bestaat ook uit twee verdiepingen. Dit deel is privé gebruik. Op de begane grond bevindt zich de grote keuken met zijn grote haard en geïntegreerde houtoven, die in ere is hersteld en een woonkamer. De tweede verdieping bestaat uit slaapkamers en badkamer.


Met de renovatie is de Cortijo voorzien van de hedendaagse luxe; elektra, centrale verwarming en zijn de badkamers voorzien van bad en douche. De dikke muren van de Cortijo (buitenmuren van 70 cm dik) en de kleine ramen, zorgen in de zomer voor een heerlijk koel binnen klimaat zodat een airconditioning niet nodig is. In de winter blijft de warmte dan ook binnen.

Cortijo El Alamo is een authentieke Spaanse cortijo voorzien van alle gemakken. Wat we willen bereiken is dat u een zorgeloze vakantie kunt vieren in een nog onontdekte streek van Spanje.


NederlandsEnglishFrançaisEspañol