Aktief

Spanje, en dus ook Andalusië, hebben naast mooie stranden ook veel natuurschoon te bieden. Vele stukken natuur zijn als Nationaal Natuurpark aangemerkt, met allen hun specifieke flora en fauna. Een greep uit de parken in de omgeving van de Cortijo:

Natuurpark Sierra de María – Los Vélez:

In 1987 aangewezen als een natuurpark, neemt de Sierra Maria-Los Velez het oostelijke uiteinde van de Cordillera bij Subbética voor haar rekening in het noorden van de provincie Almeria. Het omvat 22.670 ha, een landschap met indrukwekkende contrasten; haar dorre, maan-achtige vlaktes, gadegeslagen door rotsachtige toppen van de Sierra’s (die zijn wit van de sneeuw in de winter). De droge, dorre zuid hellingen in vergelijking met de dicht beboste noord hellingen. Het klimaat wordt ook gekenmerkt door grote uitersten, met temperaturen die in de winter tot -18 ° C kunnen kelderen en kunnen oplopen tot 39 ° C in de zomer. Het park varieert in hoogte van 800m tot de hoogste piek van María, een dorre kalkstenen rots van 2045m.

Natuurpark Sierras de Cazorla y las Villas:

De bergketens van de Cazorla, Segura en Las Villas hebben de officiële beschermende status van een natuurpark gekregen, wat betekent dat ze de perfecte bestemming zijn voor diegene die op zoek is naar rust te midden van goed bewaarde landschappen vol natuurlijke leven. Het park is bijna geheel vrij van verstoringen van buitenaf die de harmonie van de natuur kunnen verstoren. Dit uitgestrekte gebied was een van de eersten natuurparken in Andalusië en verdient zeker haar status: het is het grootste beboste gebied in Spanje en de breedte van de biodiversiteit is werkelijk adembenemend. De diversiteit van planten en dieren is enorm omdat hun leefgebied wordt bewaakt zodat het park zo aantrekkelijk mogelijk blijft: de rivieren en meren zijn schoon, de bossen zijn dicht en de pieken zijn verheven. Bezoekers kunnen ook de steden en kastelen ontdekken en witgekalkte straatjes in onverwachte dorpen die je in het hart van de bergketens tegenkomt. Voor de wandelaar van lange afstand wandelingen loopt de GR-247 door het park, onderverdeeld in diverse delen met overnachtingsmogelijkheden.

Natuurpark Cabo de Gata:

Het park meet 45.663ha en ligt in de zuidoostelijke hoek van Spanje. Cabo de Gata-Níjar Andalusië is het grootste beschermde kustgebied, een wild en geïsoleerde landschap met een aantal van Europa’s meest originele geologische kenmerken. De gelijknamige bergketen is Spanje’s grootste vulkanische rotsformatie met scherpe bergtoppen en steile rotsen in oker-tinten. Het valt steil naar de zee maken gekartelde 100m hoge kliffen, die zijn doorklieft van geulen die leiden naar verborgen baaien met witte zandstranden, sommige zijn de mooiste in Andalusië. Aan de kust zijn talrijke kleine rotsachtige eilanden en onderwater, uitgebreide koraalriffen vol met zeeleven.

Natuurpark Disierto de Tabernas:

Ingeklemd tussen de bergen van de Sierra Nevada, Filabres en Alhamilla, ligt Gador; één van de meest dramatische landschappen in Spanje, het desolate Desierto de Tabernas. De enige semi-woestijn in Europa; Er hangt een surrealistisch, maanlandschap uitstraling over haar vreemd uitgeholde ravijnen, droge rivierbeddingen en onvruchtbare hellingen. Blijkbaar verstoken van vegetatie, door de zon gebleekt en af en toe geschroeid met oker tinten. Met zijn arme bodems, geringe neerslag en temperaturen die van -5 °C tot 48 °C variëren, is het landschap weinig veranderd door de landbouw of andere menselijke activiteit, met slechts een paar vestigingen met zelfvoorzienende landbouw.

Filmmakers zijn lang aangetrokken tot haar landschap, met zijn soortgelijke verschijning als in het Noord-Amerikaanse wilde westen en dus is de woestijn het toneel geweest van vele spaghetti westerns. Bezoek Mini Hollywood 7 km ten zuiden van Tabernas, waar vele westerns zijn gefilmd.

Sierra Nevada:

De Sierra Nevada is een dramatisch, ruig en uitgebreid gebergte. De hoogste in Europa na de Alpen en het belangrijkste deel van de Cordillera Mulhacén. Het beschermde gebied omvat 86, 208ha van onstuimige rivieren sheer-zijdige kloven, hellingen van los gesteente, gletsjermeren tussen besneeuwde toppen en in de uitlopers van de Alpujarras, gecultiveerde terrassen van amandelbomen en groenten. Populaire activiteiten in de regio omvatten skiën, wandelen, mountainbiken en zomerkampen. Men kan er gewoon naar toe gaan en ontdek de flora en fauna, zie de lagunes en beleef een avontuur in dit uitgestrekte gebied van natuur.

Wilt u de organisatie van activiteiten uit handen geven, of toch ook lekker luieren tijdens de activiteiten dan zijn er de volgende mogelijkheden:

Adventure park los Velez:

Een organisatie dat binnen het park Sierra de María – los Vélez opereert. Ze organiseren activiteiten zoals: paintball, canyoning, rotsklimmen, mountainbiken, kruisboogschieten etc.

Aquavera (Vera waterpark):

Het aquapark ligt in de plaats Vera, ongeveer een drie kwartier rijden van de cortijo. Het is een zeer uitgebreid waterpark, waar de kinderen (en misschien ouders) zich aardig kunnen uitleven. Een zwembad met lange glijbanen, zowel open als gesloten….. Groene ligweiden met schaduwplekken om lekker bij te komen.. Voor elk wat wils dus……

NederlandsEnglishFrançaisEspañol